Biografie

Gerda Posthumus Poëzie

Biografie – Gerda Posthumus

Gerda Posthumus – Groningen, 1960, sinds 1997 woonachtig op Vlieland

In de Dorpsstraat op Vlieland woont Gerda Posthumus. Een aantal jaren geleden werd zij benoemd tot Eilanddichter voor een periode van drie jaar.
Voor de gemeente schreef zij als eilanddichter van mei 2013 tot mei 2016, minimaal zes gedichten per jaar wat resulteerde in dertig gedichten in de bundel: Niemand kent Vlieland. Uitgegeven door de gemeente Vlieland en welke verscheen in 2016.
Zij ontving het bericht van burgemeester en wethouder dat zij voor altijd de titel ‘Eilanddichter’ behoudt zolang ze op Vlieland woonachtig blijft. Ze begeleidt eveneens Slauerhoffwandelingen op Vlieland.

Koningslinde1

Koningslinde

De passie voor het dichten heeft Gerda al haar hele leven. Na 2006 ontdekte de dichter de website ‘Dichttalent’.
Diverse malen vielen haar gedichten in de prijzen: Poetry International, Jotie ’t Hooft Poëzieprijs en de Plantage Poëzieprijs.

Haar eerste bundel Zeisend Licht verscheen in 2010 in eigen beheer.
In 2012 schreef Daan Manneke op basis van fragmenten uit deze bundel het koorwerk Sarabande voor Vlieland.
De tweede bundel Deining Rimpeling Onderstroom is uitgegeven in 2015 bij Uitgeverij Kontrast. Haar werk wordt gekarakteriseerd als een mysterieus en dubbelzinnig taalspel.

Naast dichten heeft Gerda de passie voor Fadozangkunst. Ze volgt hiervoor lessen bij Magda Mendes in Amsterdam met resulterende optredens in Rotterdam. Ze zingt daarbij haar eigen gedichten zowel in Nederlands als in de Portugese vertaling ervan door de in Nederland wonende Portugese dichteres Mila Vidal Paletti.

Buiten Vlieland treedt Gerda ook op in Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, België en andere locaties.
Verder treedt ze op uitnodiging op verschillende locaties en met verschillende thema’s op zoals bruiloften maar ook begrafenissen.