Slauerhoffwandeling

Gerda Posthumus Poëzie

Slauerhoffwandeling

Met Eilanddichter Gerda Posthumus als uw gids.

Rosse dorp

Gerda Posthumus (officieel eilanddichter sinds 2013) neemt u in de Slauerhoffwandeling mee langs de ‘glazen platen’-route met fragmenten uit het oeuvre van scheepsarts en dichter Jan Jacob Slauerhoff, die een belangrijk deel van zijn jeugd op Vlieland doorbracht.

De fragmenten, aangevuld met eigen werk van Posthumus, vormen een inspirerend verhaal over Slauerhoffs leven en zijn dichtkunst én over het eilandleven, dat van grote invloed was op zijn werk.

Gerda strand

Iedere zaterdag van 14.00-15.30 uur (op aanvraag ook op andere dagen).
Kaarten: € 7,50 per persoon (maximaal 17 deelnemers).
Start: voor de Nicolaaskerk, Kerkplein 7.

Reserveren: bel 06-46432577 of mail naar glposthumus@gmail.com.

10 antwoorden

 1. Dodo van Uden en Ariane Roëll schreef:

  Vanmiddag boeiende en informatieve Slauerhoff-wandeling gemaakt met Gerda. Alle lof! Alleen jammer dat op de glazen platen met gedichten Slauerhoff’s naam en de titel van de gedichten ontbreekt.

 2. Peter de Haan schreef:

  Geen mooiere combinatie dan natuur & cultuur. Ik vind het dan ook een echte aanrader, wat zeg ik: een ‘must’, om je als eilandbezoeker op te geven voor de wekelijkse Slauerhoffwandeling op zaterdagmiddag om 14:00 u. Daarvoor heb ik DRIE redenen:
  1) Jan Slauerhoff is een van de beroemdste dichters die Nederland heeft voortgebracht. Hij ging vanuit zijn geboortestad Leeuwarden vaak voor langere tijd naar zijn familie op Vlieland en heeft niet alleen over tal van andere (ei)landen en culturen gedicht maar juist ook over Vlieland. Een van de weinige plekken waar hij zich (naast het wonen in zijn gedichten) echt thuis heeft gevoeld. Tijdens deze wandeling verneem je van alles over deze bijzondere man die een uiterst turbulent, intens en daardoor hoogst interessant leven heeft geleid maar ook over zijn schitterende werk. Daarnast leest Gerda Posthumus Slauerhoffs mooiste en/of meest toepasselijke gedichten onderweg aan u voor.
  2) Gerda Posthumus is zelf eilanddichteres, laat zich net als Slauerhoff door de zee als oneindige bron van dynamisch leven inspireren en draagt tijdens de wandeling zelf ook enkele van haar mooiste gedichten voor. De wijze waarop zij dat doet verraadt een groot taalgevoel; op die momenten sta je even letterlijk en figuurlijk stil bij haar prachtig verwoorde zieleroerselen, uniek om mee te maken.
  3) Intussen krijg je ook nog het nodige mee van de historie van het eiland, nog steeds levende tradities (bijv. dat het hele dorp letterlijk stilstaat en de gordijnen sluit bij een begrafenisstoet) etc.
  Kortom, de 1,5 uur die met de wandeling is gemoeid gaan tot de best bestede tijd op Vlieland behoren als je zo slim bent je daarvoor op te geven.
  Daarvoor of daarna kan men altijd ook nog een bezoekje brengen aan het Tromps Huys waar een kleine Slauerhoffexpositie is ingericht maar de wandeling zelf onder leiding van iemand die zowel inspireert als geinspireerd is door Slauerhoff is een waar cultureel hoogtepunt bij een bezoek aan Vlieland!

 3. Ruud Broekhuizen schreef:

  Als je een weekje op Vlieland bent om te schrijven -of het nu proza of poëzie is- moet je natuurlijk even stilstaan bij Slauerhoff, hoewel hij zelf in die 38 jaar dat hij leefde bijna nooit lijkt te hebben stilgestaan.
  Gerda is iemand zonder haast. Ze neemt de tijd om het verhaal van Slauerhoff op Vlieland goed te vertellen, neemt je mee naar kenmerkende plekken die niet alleen het verhaal van de dichter vertellen maar ook nog de geschiedenis van Vlieland in zich dragen. Ze draagt het werk van Slauerhoff prachtig voor en weet ook haar eigen gedichten mooi in deze poëtische wandeling te verwerken. Een aanrader. Als is het alleen maar om eens uitgebreid stil te staan bij dat mooie Vlielandse woord ‘GLOP’.

  • Gerda Posthumus schreef:

   Omdat het een woord is: een klank vooral en omdat het uitnodigt tot vrije associatie.
   Welke verhalen hebben zich afgespeeld in deze meest nauwgezette ruimte zoals het woord ‘GLOP’ vrijheid geeft
   voor interpretatie.
   Dank Ruud voor je mooie reactie en waardering en het deelnemen aan de wandeling! Wens je veel en verdere inspiratie hier op Vlie voor het schrijven van de roman.

   Groet!

   Gerda

 4. Sophie schreef:

  Als achternichtje van Slauerhoff heb ik met veel plezier deelgenomen aan de wandeling om en rond het dorp op Vlieland. Ook voor mij een zeer bijzonder geliefde plek. Ze wist veel feiten te vertellen over mijn oudoom, ook dingen die ik zelfs niet wist! Ze draagt zijn werk met veel eilandgevoel voor, en ook haar eigen werk is zeer aansluitend en mooi gesproken. Ik geniet nog na met de aankoop van 2 dichtbundels van Gerda. Een must voor alle poëzie en eilandliefhebbers!

 5. Gerda Posthumus schreef:

  Wat fijn Sophie, je reactie hier met je zo persoonlijke noot erbij: waardeer ik zeer en veel dank daarvoor.
  Mooi ook dat de bundels zo zijn ontvangen door jou. Tot gauw weer op jouw/onze zeer bijzondere en geliefde plek!

  Eilandgroet,

  Gerda

 6. Carine Rongen schreef:

  De wandeling met Gerda was een verrassende ervaring, getroffen was ik door de manier waarop haar stem
  gedichten kan dragen.
  En naast de informatie, over Slauerhoff en het eiland, waren haar eigen gedichten een mooie aanvulling.
  Wat ook prettig is dat Gerda open staat voor inbreng van haar toehoorders.
  Mijn bezoek aan Vlieland is, mede door de wandeling, een mooie herinnering geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *