Bundels

Gerda Posthumus Poëzie

Bundels

Deining Rimpeling Onderstroom
Deining Rimpeling Onderstroom

In Deining rimpeling onderstroom verkent eilanddichter Gerda Posthumus via poëtische ordening en verdieping het gegeven dat stad en eiland evenzeer met elkaar verbonden zijn door tegenstellingen als de getijdenstromen van een zee. Reizen tussen eiland en land/stad vormt voor de bundel een thema. Van zeesirene tot stadssirene baant de bundel in zowel sonnetten als in vrije verzen opnieuw een weg voor het mysterieus en dubbelzinnig taalspel dat de debuutbundel Zeisend Licht al karakteriseerde.

Uitgever: Kontrast
Verschenen: 26 juni 2015
ISBN: 9789490834876
Pagina’s: 74

€ 15,-

BESTEL!


Niemand kent Vlieland

Niemand kent Vlieland

Inmiddels is Gerda Posthumus tien jaar eilanddichter op Vlieland. In die jaren heeft een groot aantal gedichten het licht mogen zien. Beelden die een weerspiegeling vormen van de uniciteit van Vlieland en haar bewoners en gasten. Thema’s als rust, ruimte en natuur worden op een liefdevolle manier verwoord en raken zowel eilanders als badgasten. Haar gedichten vormen ook een spiegel van actualiteiten op het eiland en ver daarbuiten. Ze zetten aan tot nadenken over hoe het was, is en kan zijn. 

Een decennium eilanddichterschap was voor Gerda Posthumus de aanleiding om een herziene en aangevulde editie te maken van ‘Niemand kent Vlieland’, de bundel die zij uitbracht na drie jaar als eilanddichter. Een prachtige mijlpaal, maar ook slechts een tussenstap. Ik hoop en verwacht dat zij vanuit haar liefde voor het eiland en het gedicht ons nog lang zal laten verbazen, verwonderen en reflecteren. Gerda Posthumus is immers eilandichter voor het leven.

Een aanrader voor iedereen met liefde voor de schoonheid van Vlieland en het leven.

Michiel Schrier, Burgemeester

Uitgever: Stichting Louise Post Poëzie

€ 19,95

BESTEL!


Zeisend Licht
Zeisend Licht

In deze debuutbundel staat de relatie van het eiland met de zee, de bewoners en de eilandgasten centraal. Door de verschillende vormgedichten wordt de lezer soms uitgenodigd een stapje terug te doen in de tijd maar krijgt hij ook de kans zich in hedendaagse beelden te dompelen.
Door alle woorden heen klinkt de roep naar de goede verstaander: hoe behoudt het eiland zijn eigenheid in een tijd van snelle veranderingen.

In het eerst deel, Trek naar wederkeer, maakt de lezer kennis met het ‘oude hart’ van Vlieland. In het tweede, Ontkomen aan zwaartekracht, waaiert men uit over het eiland. In het deel, het eiland je eigen, komen mens zee en starnd samen in herkenbare metaforen. Het laatste deel, En verder, heeft afscheid als gegeven: de melancholie van het vertrekken. Een plek verlaten die uitnodigt tot wederkeer.

In Zeisend Licht schept poëzie orde, graaft ze naar diepere lagen en brengt zand en zee als onafscheidelijke elementen samen. Vanaf Proloog: Op een afstand tot en met Epiloog: Slauerhoff, maakt Louise (pseudoniem Gerda Posthumus) deze cirkel rond.

Zaterdag 13 november 2010 presenteerde de Vlielander dichteres haar eerste dichtbundel Zeisend licht, met als ondertitel Vlielandse verzen, in het Armhuys op Vlieland. Na een inleiding van Dhr. J. P. Deen werd het eerste exemplaar aangeboden aan Dhr. Sontrop, voormalig directeur van Uitgeverij Arbeiderspers.

Uitgever: Eigen beheer
Verschenen: 2010
ISBN: 9789070886943
Pagina’s: 69

https://meandermagazine.nl/2011/07/voor-alle-zomerhuisjes/

€ 15,-

BESTEL!