Slauerhoff-Tour

Gerda Posthumus Poëzie

oude flyer POSTHUMUS klein
30-04-2013 tot 20-02-2020
kleine flyer SLAUERHOFF TOUR 2020
20-02-2020 tot …

Hieronder de nieuwe poster van de Slauerhoff-tour. In week 33 zullen alle flyers en posters op de verschillende trefpunten en publicatieborden zijn verwisseld. De tour wordt onder auspiciën van de Stichting Louise Post Poëzie ( d.d 20.02.2020) uitgevoerd door de founder en eilanddichter Gerda (Louise) Posthumus.

Flyer SLAUERHOFF TOUR 2020
SLAUERHOFF TOUR 2020

30 antwoorden

 1. Erwin Mantingh schreef:

  Op 4 mei onder leiding van Gerda met twee Friese dichters (v&m) wandelend in de lentezon een ode aan Slauerhoff, Vlieland en eilandpoëzie gebracht. Het was een intieme tour, langs een aantal van de 14 Slauerhoffplaquettes. Die behoeven wel iets meer toelichting voor de argeloze voorbijganger die de context niet meekrijgt van de eilanddichteres – en twee strofen van verschillende gedichten plompverloren onder elkaar plaatsen, daaraan zou zelfs Slauerhoff (die het niet altijd even nauw nam met vormen) aanstoot nemen. En zo mag ook het anonieme eerbetoon aan Liesbeth List op het Vuurboetsduin wel ergens een toelichting, of heb ik niet goed gekeken? Maar een kniesoor die zich daardoor laat afleiden. De grote dode dichter en dito zangeres, ze worden met recht levend gehouden op het eiland.

 2. Rolina schreef:

  Wat een leuke manier om Vlieland te ontmoeten! Ik hou van de gedichten van Slauerhoff maar had geen idee van een connectie met Vlieland. Gerda vertelt over Slauerhoff en over Vlieland alsof het oude vertrouwde vrienden zijn. De wandeling langs het raadhuis, het armenhuis, het kerkhof en het museum brengt je langs een interessant deel van de geschiedenis van Vlieland.

 3. Hannah schreef:

  Wij zijn vaak langs de gedichten gelopen maar wisten nooit de verhalen erachter. Het was heel bijzonder om met Gerda de Slauerhoff wandeling te doen, we werden geïnspireerd en hebben erg genoten van de voordrachten en gesprekken. Zeker een aanrader dus!

 4. Susan van de Steeg schreef:

  Hoewel ik geen binding met poëzie heb (had?) en met de wandeling meeging voor mijn vriend en gewoon uit algemene interesse, heb ik tijdens de wandeling voor het eerst het gevoel gekregen dat ik poëzie begin te begrijpen en er door geraakt kan worden. Het smaakt naar meer!

  Gerda weet op inspirerende wijze de gedichten van Slauerhoff te verbinden met persoonlijke thema’s. Ook in haar eigen gedichten weet zij het eilandleven en de liefde voor Vlieland treffend over te brengen.

 5. Justin Pater en Sara Schreuders schreef:

  Wij hebben genoten van de poëziewandeling. De tijd leek voorbij te vliegen. Wij waanden ons met de gedichten in een andere tijd en zagen de mooie en soms beangstigende natuurkrachten met een andere bril. Vlieland heeft ons hart nogmaals en op andere wijze veroverd. Graag blijven wij in contact!

 6. Hannie Bos schreef:

  Wandelend van de boot naar ons huisje in Duinkersoord zagen we in een raam van een woonhuis in de Dorpsstraat boekjes en publicaties over de dichter Slauerhoff en de aankondiging van een poëziewandeling langs de glazen vloerplaten met fragmenten uit zijn gedichten.

  Een afspraak was snel gemaakt.

  Wat een fijne inspirerende uurtjes hebben we met elkaar gehad.
  De stem van Gerda inspireerde, nam ons mee en nodigde uit tot verdieping en een intense uitwisseling.
  deze wandeling kleurde onze midweek en heeft ons kracht gegeven.

  Dankjewel,
  Cocky, Kurt en Hannie.

 7. Caroline Verschure-Vas Nunes schreef:

  18-6-2020
  Een privé inkijk in het Vlieland van Slauerhoff en Gerda Posthumus.
  Wat een bijzondere en intieme tocht waarin wij werden ingewijd in wat Vlieland op poëzie gebied heeft te bieden. Gedichten van Slauerhoff en van de eilanddichteres werden voorgedragen op lokatie. Ik heb er een nacht niet van kunnen slapen, zo doolden de verzen door mijn hoofd… Na afloop van de tocht schroomde ik bijna om af te rekenen, zo persoonlijk en interactief was onze ontmoeting.
  Ik kan iedereen die van poëzie en van Vlieland houdt aanraden met Gerda op pad te gaan!

 8. Gerda Posthumus schreef:

  zaterdag 25 jan. 2020

  Ondanks de snijdend koude wind hebben we met veel plezier geluisterd naar je verhalen, gedichten en de gedichten van Slauerhoff. Prachtig!
  Wel zonde dat er zoveel fouten op de plaquettes staan en de naam van Slauerhoff ontbreekt. Dat zou echt gecorrigeerd moeten worden….
  Jaap en Nelly de Hoog

 9. Dorothé van Riet schreef:

  Gerda, wat hebben we genoten van de uitleg én voordracht van de gedichten van Slauerhoff. En die van jezelf!
  Zo intiem, met een klein groepje door de Dorpsstraat, luisterend naar jouw verhalen.
  Wat we wél jammer vonden, is dat er fouten zijn geslopen in sommige maquettes van hem. Dat doet hem geen recht!
  Dankjewel voor deze mooie middag.
  Leonie en Dorothé

  • Gerda Posthumus schreef:

   Dank jullie wel: ja er zijn in de glazen platen inderdaad spelling en taalfouten welke jammer genoeg de eer t.a.v de gedichten van J.J Slauerhoff niet ten goede komen Maar met de uitleg erbij uiteindelijk toch goed ontvangen worden. Uiteraard belangrijk deze t.z.t te herstellen. Dank nogmaals ook voor jullie belangstelling voor de Tour!

 10. Mario Blokzijl en Marianne Berkhouwer schreef:

  Vlieland is prachtig, en deze wandeling gaf daar een extra dimensie aan. Wij komen al best een poos op Vlieland, maar werden verrast met leuke nieuwe info. De warme persoonlijke wandeling en de daaraan gekoppelde uitdaging om over de gedichten na te denken en te bediscussiëren maakte ons verblijf op Vlieland ditmaal nog meer bijzonder. Dank je wel Gerda voor je persoonlijke “touch” en de fijne middag.

 11. Peggy Fernandes Mendes schreef:

  Al vele jaren kom ik op Vlieland en nooit heb ik geweten dat Jan Jacob Slauerhoff hier een connectie mee had. Wat een feest om met Gerda deze wandeling te hebben gemaakt. Mooie gedichten, vol weemoed, verlangen en hoop. Wat kun jij mooi voordragen…dank, dank !
  Mensen, dit is echt een must voor iedereen die van verhalen en poëzie houdt. Je middag kan niet meer stuk en je blijft het je lang heugen. Nooit meer kan ik de plaquettes voorbij lopen. Graag ik ga nog een keertje met je op pad want ook je eigen gedichten smaken naar meer….
  Op naar de boekhandel nu voor je bundel !

  • Gerda Posthumus schreef:

   Dank voor de prachtige waardering Peggy: hoop dat LOS nog een bundel voor je heeft. En anders ‘lossen’ we dat anders op..

   Van harte welkom voor een volgend gedichtengerecht met voordracht!

   • Hannie Bos schreef:

    7 oktober 2020
    Jouw aanwezigheid en manier van vertellen en vooral het voordragen van de gedichten gaf mij veel kracht en inzicht.
    Dank

 12. Johan van Drunen schreef:

  Het tijverschil op Vlieland tijdens volle maan is zo’n twee meter. Het tijverschil met nieuwe maan ongeveer anderhalve meter. Elke pak ‘em beet 6 uur is er de kentering.

  Het tijdverschil op Vlieland was vanmiddag rond plaatselijk hoogwater zo’n honderd jaar ten opzichte van de tegenwoordige tijd, ten tijde van de Slauerhoff-wandeling met Gerda Posthumus. Een alleszins aan te raden rondwandeling langs glazen gedichtplaquettes waarop gedichten of gedeelten van werk van de onlosmakelijk met Vlieland verbonden Slauerhoff staan afgebeeld. De wandeling werd gelardeerd met prachtig eigen werk en de bevlogen verhalen van de eilanddichteres zelf.

 13. Judith de Bruijn schreef:

  Dit najaar deden wij met onze klipper Vlieland aan.
  Een van de activiteiten die we voor onze gasten georganiseerd hadden, was de Slauerhoff wandeling met Gerda. Het was een 60plus reis met gasten met brede culturele interesse. Dan is zo’n excursie een heerlijke afwisseling van het bos- en zeelucht opsnuiven.

  Het was een spannende septemberdag met windkracht 8. We vlogen vanuit het theehuis over de dijk op de wind terug naar het dorp. Daar wachtte Gerda ons op. Ze nam ons mee, leidde ons rond, vertelde verhalen, droeg gedichten voor en bracht ons helemaal in het weemoedige eilandgevoel.

  Gerda weet heel veel van Slauerhoff, van zijn werk en zijn leven, en kon op alle vragen van onze gasten antwoord geven. Maar haar eigen gedichten zijn ook echt prachtig! We komen dit voorjaar graag weer.

  Ik had maar 1 aandachtspunt: een lager voorleestempo. Dan krijg je er gewoon meer van mee.

  • Gerda schreef:

   Dank voor de uitgebreide reactie Judith, waardering en tip! Ja, het woei hard op dit ‘Varend eiland’ En op vleugelslag een theehuisje verlaten om de dijk met windkracht 8 te wagen: petje af..;-) Was een fijne wandeling met jullie.

 14. Carine Rongen schreef:

  De wandeling met Gerda was een verrassende ervaring, getroffen was ik door de manier waarop haar stem
  gedichten kan dragen.
  En naast de informatie, over Slauerhoff en het eiland, waren haar eigen gedichten een mooie aanvulling.
  Wat ook prettig is dat Gerda open staat voor inbreng van haar toehoorders.
  Mijn bezoek aan Vlieland is, mede door de wandeling, een mooie herinnering geworden.

  • Gerda schreef:

   Dank je Carine voor je reflectie van de wandeling: ook voor mij een waardevolle ervaring en mooie herinnering!

   • Marian de Lange schreef:

    23 februari 2019
    Drie zussen op Vlieland
    Vorige week zaterdag met Gerda de Slauerhoff wandeling gedaan.
    Prachtig! Als beginnelingen in genieten van poëzie gaf ze ons veel inspiratie en zette ze de deuren voor ons open om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Naar het leven en werk van Slauerhoff, de gedichten van Gerda zelf, maar vooral op ontdekkingsreis in onszelf om van al dit moois te (leren) genieten en misschien zelf wel een poëet te worden. En waar beter dan op Vlieland! Dank Gerda, je hebt ons bezoek onvergetelijk gemaakt. Op naar een eigen sonnet 🙂
    Marian, Linda en Jacqueline

 15. Gerda Posthumus schreef:

  Wat fijn Sophie, je reactie hier met je zo persoonlijke noot erbij: waardeer ik zeer en veel dank daarvoor.
  Mooi ook dat de bundels zo zijn ontvangen door jou. Tot gauw weer op jouw/onze zeer bijzondere en geliefde plek!

  Eilandgroet,

  Gerda

 16. Sophie schreef:

  Als achternichtje van Slauerhoff heb ik met veel plezier deelgenomen aan de wandeling om en rond het dorp op Vlieland. Ook voor mij een zeer bijzonder geliefde plek. Ze wist veel feiten te vertellen over mijn oudoom, ook dingen die ik zelfs niet wist! Ze draagt zijn werk met veel eilandgevoel voor, en ook haar eigen werk is zeer aansluitend en mooi gesproken. Ik geniet nog na met de aankoop van 2 dichtbundels van Gerda. Een must voor alle poëzie en eilandliefhebbers!

 17. Ruud Broekhuizen schreef:

  Als je een weekje op Vlieland bent om te schrijven -of het nu proza of poëzie is- moet je natuurlijk even stilstaan bij Slauerhoff, hoewel hij zelf in die 38 jaar dat hij leefde bijna nooit lijkt te hebben stilgestaan.
  Gerda is iemand zonder haast. Ze neemt de tijd om het verhaal van Slauerhoff op Vlieland goed te vertellen, neemt je mee naar kenmerkende plekken die niet alleen het verhaal van de dichter vertellen maar ook nog de geschiedenis van Vlieland in zich dragen. Ze draagt het werk van Slauerhoff prachtig voor en weet ook haar eigen gedichten mooi in deze poëtische wandeling te verwerken. Een aanrader. Als is het alleen maar om eens uitgebreid stil te staan bij dat mooie Vlielandse woord ‘GLOP’.

  • Gerda Posthumus schreef:

   Omdat het een woord is: een klank vooral en omdat het uitnodigt tot vrije associatie.
   Welke verhalen hebben zich afgespeeld in deze meest nauwgezette ruimte zoals het woord ‘GLOP’ vrijheid geeft
   voor interpretatie.
   Dank Ruud voor je mooie reactie en waardering en het deelnemen aan de wandeling! Wens je veel en verdere inspiratie hier op Vlie voor het schrijven van de roman.

   Groet!

   Gerda

 18. Peter de Haan schreef:

  Geen mooiere combinatie dan natuur & cultuur. Ik vind het dan ook een echte aanrader, wat zeg ik: een ‘must’, om je als eilandbezoeker op te geven voor de wekelijkse Slauerhoffwandeling op zaterdagmiddag om 14:00 u. Daarvoor heb ik DRIE redenen:
  1) Jan Slauerhoff is een van de beroemdste dichters die Nederland heeft voortgebracht. Hij ging vanuit zijn geboortestad Leeuwarden vaak voor langere tijd naar zijn familie op Vlieland en heeft niet alleen over tal van andere (ei)landen en culturen gedicht maar juist ook over Vlieland. Een van de weinige plekken waar hij zich (naast het wonen in zijn gedichten) echt thuis heeft gevoeld. Tijdens deze wandeling verneem je van alles over deze bijzondere man die een uiterst turbulent, intens en daardoor hoogst interessant leven heeft geleid maar ook over zijn schitterende werk. Daarnast leest Gerda Posthumus Slauerhoffs mooiste en/of meest toepasselijke gedichten onderweg aan u voor.
  2) Gerda Posthumus is zelf eilanddichteres, laat zich net als Slauerhoff door de zee als oneindige bron van dynamisch leven inspireren en draagt tijdens de wandeling zelf ook enkele van haar mooiste gedichten voor. De wijze waarop zij dat doet verraadt een groot taalgevoel; op die momenten sta je even letterlijk en figuurlijk stil bij haar prachtig verwoorde zieleroerselen, uniek om mee te maken.
  3) Intussen krijg je ook nog het nodige mee van de historie van het eiland, nog steeds levende tradities (bijv. dat het hele dorp letterlijk stilstaat en de gordijnen sluit bij een begrafenisstoet) etc.
  Kortom, de 1,5 uur die met de wandeling is gemoeid gaan tot de best bestede tijd op Vlieland behoren als je zo slim bent je daarvoor op te geven.
  Daarvoor of daarna kan men altijd ook nog een bezoekje brengen aan het Tromps Huys waar een kleine Slauerhoffexpositie is ingericht maar de wandeling zelf onder leiding van iemand die zowel inspireert als geinspireerd is door Slauerhoff is een waar cultureel hoogtepunt bij een bezoek aan Vlieland!

 19. Dodo van Uden en Ariane Roëll schreef:

  Vanmiddag boeiende en informatieve Slauerhoff-wandeling gemaakt met Gerda. Alle lof! Alleen jammer dat op de glazen platen met gedichten Slauerhoff’s naam en de titel van de gedichten ontbreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.